Klantenservice

Aardappelgratin met amandel en gruyère

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Aardappelgratin met amandel en gruyère
  • Frans
  • bijgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • nootmuskaat (versgeraspt)
  • 1 kilogram vastkokende aardappel (geschild, in plakjes)
  • 200 milliliter kookroom
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 200 gram gruyère (geraspt)

Voedingswaarden p.p.

Vetten
44g
Eiwitten
33g
Koolhydraten
55g
Kilocalorieën
760

Benodigheden

  • ovenschaal (ingevet)

Bereiden

  • Breng de melk op smaak met nootmuskaat, zout en peper en breng aan de kook.
  • Voeg de aardappelplakjes toe en kook ze in 12-14 minuten beetgaar. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Giet de aardappels af. Leg 1/4 van de aardappelplakjes in de ovenschaal met daarop een laagje amandelen en kaas. Giet er wat kookroom overheen.
  • Herhaal deze lagen tot de ingrediënten op zijn en eindig met een laagje kaas. Bak de gratin circa 15 minuten in het midden van de oven.

Variatie

Vervang de gruyère door pecorino, belegen kaas of geitenkaas. Gebruik geroosterde magere spekblokjes in plaats van amandelen.