Klantenservice

Appel-abrikozentaart met notentopping

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Appel-abrikozentaart met notentopping
  • Hollands
  • gebak
  • 8 personen

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 300 gram bloem (gezeefd)
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 1 ei
  • 1 sinaasappel (schoongeboend)
  • 800 gram friszure appels (geschild, in partjes)
  • 200 gram gedroogde abrikozen (geweld in warm water)
  • paneermeel
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • Voor de topping:
  • 200 gram suiker
  • 50 milliliter appelsap
  • 100 gram walnoten

Voedingswaarden p.p.

Vetten
25g
Eiwitten
9g
Koolhydraten
109g
Kilocalorieën
715

Benodigheden

  • vershoudfolie
  • springvorm (24 cm ø)
  • bakpapier

Bereiden

  • Kneed van de boter, 125 gram basterdsuiker, bloem, koekkruiden, ei en een snufje zout een soepel deeg. Verpak het in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rasp de helft van de sinaasappelschil en pers de vrucht. Schep de rest van de basterdsuiker, sinaasappelrasp, -sap, appel en abrikozen door elkaar (kan ook een dag van tevoren).
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier. Rol het deeg uit tot een lap van Ø 30 cm en bekleed de bodem en de rand van de vorm ermee.
  • Bestrooi de deegbodem dun met paneermeel. Schep de vruchtenvulling erop en klap de deegrand terug over de vulling. Bak de taart in circa 50 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwarm de abrikozenjam zonder te koken in de magnetron 2 minuten op 400 Watt. Bestrijk de taartvulling ermee.
  • Smelt voor de topping de suiker met appelsap en roer tot dit lichtbruin kleurt. Schep de noten erdoor. Verdeel de noten over de taart.
  • Lekker met demi crème fraîche (Melkan) losgeklopt met een zakje vanillesuiker of een vanillesaus van vanillevla verdund met kookroom.

Overige tijden

  • 50 minuten oventijd

Variatie

Vervang de walnotentopping door krokante amandel: Smelt 50 gram boter met 100 gram suiker, 2 eetlepels honing en 2 eetlepels slagroom. Meng er 125 gram geschaafde amandelen door en verdeel dit mengsel 15 minuten voor het einde van de baktijd over de taart.