Klantenservice

Appel-notentaart

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Appel-notentaart
  • Hollands
  • tussengerecht
  • 8 personen

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels amandelen (gemalen)
  • Voor de vulling:
  • 125 gram gedroogde abrikozen
  • 2 eetlepels rum
  • 25 gram boter
  • 1 kilogram appel (geschild, in schijfjes)
  • 3 eetlepels suiker
  • 125 gram walnoten
  • 3 eetlepels abrikozenjam

Voedingswaarden p.p.

Vetten
3311g
Eiwitten
10g
Koolhydraten
70g
Kilocalorieën
620

Benodigheden

  • springvorm (24 cm ø)

Bereiden

  • Meng de bloem met basterdsuiker, ei en bakpoeder.
  • Voeg de boter toe en snijd deze met twee messen in kleine stukjes. Kneed alles tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in folie en laat het een half uur in de koelkast rusten.
  • Week de gedroogde abrikozen in de rum. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de springvorm in en bestrooi deze met gemalen amandelen.
  • Rol de helft van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee de bakvorm.
  • Prik de bodem hier en daar in met een vork en bak de deegbodem circa 15 minuten in het midden van de oven.
  • Smelt de boter, voeg de appelschijfjes en de suiker toe en karamelliseer ze tot ze half zacht zijn. Laat de appels iets afkoelen.
  • Meng de gehakte noten en de abrikozen door de vulling en schep deze op de taartbodem.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een lap die 4-5 cm groter is dan de bodem en leg deze over de vulling. Druk de randen stevig aan en maak er eventueel met duim en wijsvinger golfjes in.
  • Prik het deegdeksel op enkele plaatsen in met een vork. Bak de taart iets onder het midden van de oven in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Bestrijk de taart met abrikozenjam.

Overige tijden

  • 60 minuten oventijd
  • 30 minuten wachttijd

Variatie

Neem in plaats van walnoten pecannoten. Vervang de abrikozen eens door rozijnen.

Wijnadvies

Wijnadvies

Hier is een glas Sherry van het type Fino of droge Amontillado altijd zeer op zijn plaats. Een van de vele muskaatwijnen uit Zuid-Frankrijk doet het eveneens goed (9-11°C).