Klantenservice

Appeltaart met blauwe bessen

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Appeltaart met blauwe bessen
  • Hollands
  • gebak
  • 10 personen

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • bloem (om te bestuiven)
  • 100 gram suiker
  • 200 gram roomboter (koud, in blokjes)
  • 2 eieren
  • paneermeel
  • 1 eetlepel slagroom
  • Voor de vulling:
  • 1 kilogram zoetzure appel (geschild, in blokjes)
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels kaneelpoeder
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 0.5 citroen (rasp en sap)
  • 100 gram blauwe bessen

Voedingswaarden p.p.

Vetten
18g
Eiwitten
6g
Koolhydraten
55g
Kilocalorieën
415

Benodigheden

  • vershoudfolie
  • springvorm (24 cm ø)
  • bakpapier

Bereiden

  • Zeef de bloem en meng met de suiker en 1/2 theelepel zout. Voeg de boter, 1 ei en 2 eetlepels ijskoud water toe en kneed met koele handen tot een deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de vorm in en bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  • Meng de appels met de suiker, kaneel, custard, citroensap, -rasp en bessen.
  • Rol 2/3 van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde lap (circa 30 cm Ø) en bekleed hiermee de springvorm. Bestrooi de bodem met wat paneermeel.
  • Verdeel het appel- bessenmengsel er zo over dat de blauwe bessen bedekt zijn door appels, de bessen verbranden snel.
  • Rol de rest van het deeg uit tot een dunne lap. Snijd in repen van circa 1 cm breed en leg de deegrepen kruislings over de taart.
  • Klop het overgebleven ei los met de slagroom en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
  • Bak de taart in de oven in circa 1 uur goudbruin en gaar.

Overige tijden

  • 60 minuten oventijd
  • 30 minuten rusttijd

Variatie

Vervang de blauwe bessen door rozijnen.