Klantenservice

Basisrecept paté

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Basisrecept paté
  • Europees
  • brunch

Ingrediënten

  • 600 gram varkenslapjes (in blokjes, met een vetrandje)
  • 5 teentjes knoflook (gepeld)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 sneeën wit brood (in blokjes, zonder korst)
  • 1 ei (losgeklopt)
  • 4 eetlepels room
  • 250 gram gerookt ontbijtspek (in lange plakken)
  • 300 gram kippenlevers
  • Voor de marinade:
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes verse tijm
  • 8 peperkorrels (gekneusd)
  • 300 milliliter rode wijn

Voedingswaarden p.p.

Vetten
155g
Eiwitten
250g
Koolhydraten
44g
Kilocalorieën
2760

Benodigheden

  • patévorm (van 1 l)
  • keukenmachine

Voorbereiding

Leg de blokjes vlees in een platte schaal en bestrooi met zout. Meng de ingrediënten voor de marinade met 4 geplette teentjes knoflook en 2 eetlepels olijfolie. Schenk de marinade over het vlees en schep even door. Laat afgedekt minimaal 4 uur (bij voorkeur een dag) marineren.

Bereiden

  • Meng het brood met het ei en de room. Laat circa 10 minuten weken en prak het brood fijn.
  • Bekleed de patévorm met 200 gram van het spek en laat de repen aan de zijkanten overhangen.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de rest van het ontbijtspek fijn. Bak samen met de kippenlevers en 1 teentje geperste knoflook in 1 eetlepel olie tot de levers roze zijn en bijna gaar. Bestrooi met zout en peper en laat afkoelen. Hak de levers grof.
  • Neem het vlees uit de marinade en maal het in porties in de keukenmachine tot een grof gehakt.
  • Meng het gehakt in een schaal met het broodmengsel, en de gehakte kippenlevers met spek. Breng op smaak met zout.
  • Om te testen of het vleesmengsel goed op smaak is kun je een klein balletje ervan in kokend water garen en dan proeven.
  • Schep het vleesmengsel in de vorm en druk goed aan. Tik een paar keer flink met de vorm op het werkblad om eventuele luchtbellen te verwijderen.
  • Vouw de overhangende stukken spek over de bovenkant van de paté. Zet de vorm in een ovenschaal en vul de ovenschaal tot net onder de rand van de vorm met kokend water. Bak de paté in de oven in circa 1,5 uur gaar. Laat afkoelen.
  • Laat overtollig vet en vocht weglopen en stort de paté op een schaal. Laat eerst buiten de koelkast afkoelen en daarna verder in de koelkast.

Overige tijden

  • 90 minuten oventijd
  • 240 minuten marineertijd

Variatie

Schep deze ingrediënten door het vleesmengsel en je geeft je basispaté steeds een andere smaak: 4 eetlepels gehakte cranberry’s, dadels of abrikozen 2 eetlepels verse salie of tijm 4 eetlepels gehakte walnoten of hazelnoten 2 eetlepels groene peperkorrels uit pot 4 eetlepels gekookte hamblokjes