Klantenservice

Blini met zalm en waterkers

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Blini met zalm en waterkers
  • Russisch
  • brunch
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels wodka
  • 1 eetlepel verse dille (gehakt)
  • 1 theelepel suiker
  • 200 gram zalmfilets
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boekweitmeel of 100 gram bloem
  • 1 zakje gist (7 g)
  • 400 milliliter melk
  • 2 eieren (gesplitst)
  • 15 gram boter (gesmolten)
  • 3 eetlepels olie of 3 eetlepels vloeibaar bakproduct
  • 10 gram waterkers of 10 gram rucola
  • 50 milliliter crème fraîche

Voedingswaarden p.p.

Vetten
27g
Eiwitten
24g
Koolhydraten
42g
Kilocalorieën
525

Benodigheden

  • vershoudfolie

Voorbereiding

Meng citroenschil, citroensap, wodka, dille, suiker en 1 theelepel grof zout met elkaar en wrijf hiermee de zalmfilet rondom in. Leg de vis op een bord, dek af met vershoudfolie en leg er een plank op. Verzwaar met bijvoorbeeld een liter- of kiloverpakking en zet bij voorkeur een dag of nacht in de koelkast.

Bereiden

  • Meng de bloem en het boekweitmeel in een kom. Los de gist op in een paar eetlepels van de melk en giet in het midden van het bloemmengsel.
  • Verwarm de rest van de melk tot lauwwarm en klop de melk door de eidooiers. Schenk dit bij het bloemmengsel en klop met een elektrische mixer goed door.
  • Voeg de gesmolten boter en wat zout toe en klop tot het beslag soepel en glad is. Laat het beslag op kamertemperatuur afgedekt circa 1 uur rijzen tot de massa is verdubbeld.
  • Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en schep dit voorzichtig door het beslag.
  • Verhit steeds een beetje olie in een koekenpan en bak 8-12 kleine pannenkoekjes van het beslag.
  • Snijd de gemarineerde zalm in dunne plakjes. Verdeel kleine plukjes waterkers over de blini’s en leg de zalm erop. Klop de crème fraîche lobbig en presenteer hem bij de blini's.

Overige tijden

  • 60 minuten rijstijd

Variatie

Vervang de wodka eventueel door 2 eetlepels citroensap.

Tips

Je kunt de blini’s ruim van tevoren bakken. Verwarm ze dan vlak voor het serveren een paar minuten in de oven.