Klantenservice

Boeuf Provençale

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Boeuf Provençale
  • Europees
  • hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 125 gram mager gerookt spek (in blokjes)
  • 1 kilogram runderriblap (in dobbelstenen)
  • 2 uien (in ringen) of 6 sjalotjes (gehalveerd)
  • 1 winterwortel (geschrapt, in plakjes)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 rode paprika (in blokjes, zonder zaadjes)
  • 2 eetlepels bloem
  • 375 milliliter rode wijn
  • 400 milliliter vleesfond (pot)
  • 2 eetlepels verse provençaalse kruiden (gehakt) of 2 theelepels gedroogde Provençaalse kruiden
  • 250 gram kastanjechampignons (schoongeveegd, in vieren)
  • 100 gram groene olijven met piment of 100 gram groene olijven (zonder pit)

Voedingswaarden p.p.

Vetten
50g
Eiwitten
61g
Koolhydraten
17g
Kilocalorieën
815

Bereiden

  • Verhit de boter en de olijfolie in een braadpan en bak hierin de spekblokjes licht krokant. Schep ze uit de pan.
  • Bak het rundvlees rondom bruin in het bakvet. Schep het uit de pan bij de spekjes.
  • Roerbak de ui, winterwortel, knoflook en paprika 2 minuten en schep de bloem erover. Giet de wijn en de fond erbij en verwarm even.
  • Voeg het vlees weer toe met de Provençaalse kruiden. Stoof met deksel op de pan minimaal 2 uur of tot het vlees zacht is. Voeg het laatste half uur de kastanjechampignons en de olijven toe.

Overige tijden

  • 120 minuten stooftijd

Variatie

Maak er eens een coq au vin van door het rundvlees te vervangen door 8 drumsticks. De stooftijd is dan aanzienlijk korter, circa 45 minuten. Lekker met aardappelpuree of rijst en komkommersalade.

Wijnadvies

Wijnadvies

Hier hoort een rode Provence wijn, maar een rode Roussillon, Rhône of Ventoux zal zich ook prima thuis voelen!