Klantenservice

Doperwtensoep met ham en muntolie

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Doperwtensoep met ham en muntolie
  • Frans
  • voorgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 aardappels (geschild, in stukjes)
  • 750 gram diepvriesdoperwten
  • 1 liter vleesbouillon of 1 liter groentebouillon
  • 150 gram hamreepjes
  • Voor de muntolie:
  • 4 takjes munt (alleen de blaadjes)
  • 125 milliliter olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel honing

Voedingswaarden p.p.

Vetten
40g
Eiwitten
17g
Koolhydraten
26g
Kilocalorieën
560

Bereiden

  • Pureer de ingrediënten voor de muntolie en zet apart.
  • Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en bak hierin de ui 2-3 minuten.
  • Voeg de aardappels met een scheutje water toe en stoof zachtjes circa 10 minuten. Voeg de doperwten en bouillon toe en kook zachtjes 3-4 minuten.
  • Laat iets afkoelen en pureer de soep. Verdeel de hamreepjes over kommen of borden.
  • Verwarm de soep nog even of serveer deze koud en verdeel er een lepel muntolie over.

Variatie

Heb je nog muntolie over? Gebruik deze over geroosterde vis.

Tips

Deze doperwtensoep is ook lekker met muntroom in plaats van olie. Vervang de olijfolie door slagroom, laat het citroensap weg en klop de slagroom met de andere ingrediënten lobbig. Roer het citroensap daarna door de soep en verdeel de room erover. Zo heb je een doperwtensoep à la crème.