Klantenservice

Gegratineerde aardappeltaart met spek

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Gegratineerde aardappeltaart met spek
  • Hollands
  • bijgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram vastkokende aardappels (ongeschild)
  • 200 gram ontbijtspekblokjes
  • 1 eetlepel verse tijm (alleen de blaadjes)
  • 1 rode ui (in dunne ringen)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eieren
  • 200 milliliter room of 200 milliliter crème fraîche
  • 50 gram jongbelegen kaas (geraspt)

Voedingswaarden p.p.

Vetten
41g
Eiwitten
17g
Koolhydraten
41g
Kilocalorieën
605

Benodigheden

  • ovenschaal of 4 eenpersoons ovenschaaltjes

Bereiden

  • Kook de aardappelen in circa 15 minuten net gaar. Laat ze enigszins afkoelen en pel ze. Snijd ze in dunne plakken.
  • Bak ondertussen de spekblokjes met de tijm en uiringen knapperig. Voeg de knoflook toe en fruit nog enkele minuten.
  • Beboter een ovenschaal of eenpersoons schaaltjes. Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de helft van de aardappelplakjes in de ovenschaal en strooi er wat zout en peper over. Verdeel de helft van de spekblokjes en ui erover. Vervolg met de rest van de aardappelplakjes en dek af met de rest van de spekjes en ui.
  • Klop de eieren los met de room en wat zout en peper en giet dit over de aardappelen.
  • Schud een beetje met de vorm zodat alles zich goed verdeelt en dek af met een laagje geraspte kaas.
  • Bak de taart in circa 30 minuten gaar en bruin. Laat de taart even rusten voor u hem aansnijdt.

Overige tijden

  • 30 minuten oventijd

Variatie

Ook lekker met een laagje geraspte Gruyèrekaas.

Tips

Lekker met een stukje vlees of vis en salade of groenten naar keuze.