Klantenservice

Gemarmerde geglazuurde tulband

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Gemarmerde geglazuurde tulband
  • Hollands
  • nagerecht
  • 6 personen

Ingrediënten

  • 250 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 40 gram cacaopoeder
  • Voor het glazuur:
  • 2 eetlepels citroensap
  • 150 gram poedersuiker

Voedingswaarden p.p.

Vetten
40g
Eiwitten
11g
Koolhydraten
92g
Kilocalorieën
780

Benodigheden

  • tulbandvorm (24 cm ø)

Bereiden

  • (kan allemaal een dag van tevoren)Verwarm de oven voor op 170°C. Klop de boter met de basterdsuiker en de vanillesuiker tot een romige massa.
  • Klop de eieren er één voor één door. Schep het bakmeel luchtig door het beslag. Meng de cacaopoeder door de helft van het beslag.
  • Vul de ingevette vorm met een laag licht en daarna een laag donker beslag. Draai met een mes door het mengsel voor een gemarmerd effect.
  • Zet de tulband in het midden van de oven en bak in 50-60 minuten goudbruin en gaar (een erin gestoken satéprikker komt er dan droog uit).
  • Neem de tulband uit de oven en laat hem op een rooster 10 minuten in de vorm afkoelen.
  • Keer de cake daarna en laat verder afkoelen. Roer voor het glazuur het water of citroensap door de poedersuiker.
  • Strijk dit over de bovenkant van de afgekoelde tulband zodat het glazuur mooi naar beneden loopt.

Variatie

Varieer met het beslag. Voeg in plaats van cacao 150 gram rozijnen en 50 gram gekonfijte gehakte sinaasappel en 50 gram gehakte bigarreaus (gekonfijte kersen) aan het beslag toe. Meng de rozijnen, sinaasappel en bigarreaus door het bakmeel voordat dit wordt toegevoegd. Maak een chocoladetulband en voeg aan het hele beslag 50 gram cacaopoeder en 200 gram in kleine stukjes gebroken pure chocolade toe.

Wijnadvies

Wijnadvies

Deze tulband wil graag iets schuimend zoets erbij zoals Asti Spumante of Moscato van Yellow Tail. En anders zonder belletjes zeker Castillo de las Almenas Moscatel.