Klantenservice

Herfstsalade met geitenkaas, stoofpeertjes en peperkoek

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Herfstsalade met geitenkaas, stoofpeertjes en peperkoek
  • Europees
  • lunch
  • 3 personen

Ingrediënten

  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 2 kaneelstokjes
  • 500 milliliter rode wijn
  • 6 stoofperen (geschild)
  • 50 gram walnoten
  • 150 gram gemengde bladsla
  • 3 plakken zachte geitenkaas (à 100 g)
  • 3 eetlepels honing
  • 6 plakken ontbijtspek of 6 plakken rauwe hammen
  • 1 eetlepel verse tijm
  • 6 dunne plakjes ontbijtkoeken (licht geroosterd)
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade of 3 eetlepels abrikozenjam
  • Voor de dressing:
  • 1 sinaasappel (schoongeboend, rasp en sap)
  • 50 milliliter notenolie of 50 milliliter arachideolie
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 eetlepel balsamicoazijn of 1 eetlepel rode vruchtenazijn

Voedingswaarden p.p.

Vetten
51g
Eiwitten
22g
Koolhydraten
93g
Kilocalorieën
940

Voorbereiding

Schil de helft van de citroen in dunne sliertjes (alleen het gele gedeelte) en pers de vrucht. Voeg schil, sap en de kaneelstokjes bij de rode wijn. Leg de peren erin, halveer ze eventueel want ze moeten onderstaan. Kook ze in 45-50 minuten zachtjes gaar. Dit kan een dag van tevoren.

Bereiden

  • Rooster de walnoten in een droge hete koekenpan. Verdeel de sla en de noten over de borden.
  • Verpak de geitenkaas met per plak 1 eetlepel honing erop in het ontbijtspek. Meng sap, rasp, olie, mosterd en azijn voor de dressing.
  • Verwijder de klokhuizen uit de peren en snijd de peren in plakjes of blokjes. Verdeel ze over de sla en giet de dressing erover.
  • Bak de geitenkaaspakketjes 2 minuten per kant in een droge hete koekenpan en leg ze op de salade. Strooi de tijm erover.
  • Bestrijk de plakjes peperkoek met de marmelade en maal er een beetje peper over. Snijd ze in driehoekjes of repen en leg ze op de salade.

Overige tijden

  • 50 minuten stooftijd

Variatie

Vervang geitenkaas door camembert of brie. Breid de salade eens uit met blauwe bessen of witte druiven.

Tips

Liever geen wijn? Stoof de peren dan in druiven- of bessensap.