Klantenservice

Hertenbiefstuk met tijmjus en krieltjesclafoutis

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Hertenbiefstuk met tijmjus en krieltjesclafoutis
  • Frans
  • hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 4 hertenbiefstukken (à 150 g)
  • 50 gram boter of 50 gram vloeibaar bakproduct
  • 50 milliliter rode port  of 50 milliliter witte port
  • 200 milliliter wildfond of 200 milliliter vleesbouillon (pot)
  • 1 eetlepel verse tijm (gehakt) of 1 theelepel gedroogde tijm
  • Voor de krieltjesclafoutis:
  • 450 gram krieltjes (koelvers, voorgekookt)
  • 100 gram ontbijtspek (in reepjes)
  • 3 eieren
  • 200 gram demi crème fraîche
  • 1 theelepel gedroogde Provençaalse kruiden of 1 theelepel gedroogde italiaanse kruiden

Voedingswaarden p.p.

Vetten
34g
Eiwitten
50g
Koolhydraten
25g
Kilocalorieën
620

Benodigheden

  • 4 eenpersoons ovenschaaltjes (ingevet)
  • aluminiumfolie

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  • Begin met de clafoutis. Verdeel de krieltjes over de ovenschaaltjes. Bak de spekreepjes licht krokant in een droge hete koekenpan. Leg de spekreepjes tussen de aardappeltjes.
  • Klop de eieren los. Meng ze door de crème fraîche met zout, peper en de gemengde kruiden. Schenk het mengsel op de krieltjes en zet de schaaltjes 25 minuten in het midden van de oven tot het ei gestold is. Dek af met aluminium­folie als het te donker wordt.
  • Bestrooi de hertenbiefstukken met zout en peper. Verhit de boter of het vloeibare bakproduct en bak het vlees 2-3 minuten per kant. Schep de biefstukken uit de pan, houd ze warm en laat ze even rusten.
  • Blus het bakvet af met port, giet de fond of bouillon erbij en laat alles iets inkoken. Schep de tijm erdoor. Serveer de hertenbiefstuk met de tijmjus en de krieltjesclafoutis.

Variatie

Vervang de hertenbiefstuk door eendenborst. Ook lekker met cranberrycompote en broccoliroosjes met geroosterde hazelnoten of amandelen.

Tips

Bak eens schijven appel met rode schil. Leg deze op de biefstukken met de tijmjus eromheen.

Wijnadvies

Wijnadvies

Heel veel mogelijkheden met rood. Denk aan de Indomita Reserva Cabernet Sauvignon. Uit Bordeaux Hotel de Ville of Château David. Uit Chili Santa Balera Cabernet Sauvignon-Merlot en uit Zuid-Afrika Danie de Wet Merlot. Rode Bourgogne liefhebbers kiezen Pinot Noir.