Klantenservice

Hollandse kaasfondue

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Hollandse kaasfondue
  • Europees
  • hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook (gehalveerd)
  • 400 milliliter droge witte wijn
  • 800 gram belegen boerenkaas
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 eetlepels kirsch
  • stokbrood
  • bruinbrood
  • notenbrood

Voedingswaarden p.p.

Vetten
62g
Eiwitten
50g
Koolhydraten
31g
Kilocalorieën
950

Benodigheden

  • fonduepan
  • 4 fonduevorken

Bereiden

  • Wrijf de fonduepan in met het gehalveerde teentje knoflook. Verwarm de witte wijn tegen de kook aan. Snijd het stokbrood en zet dit alvast met het fonduerechaud op tafel.
  • Voeg al roerende beetje bij beetje de geraspte kaas bij de warme wijn zodat de kaas goed smelt. Voeg versgemalen peper naar smaak toe.
  • Meng de maïzena met de kirsch en schenk dit bij de gesmolten kaas. Roer goed door en giet de fondue als deze goed gebonden is in de voorverwarmde fonduepan.

Variatie

Naast brood kun je ook andere ingrediënten in de fondue dopen, zoals cherry/kerstomaatjes, roosjes broccoli, olijven, krieltjes, wortel, champignons, stukjes peer of ananas. Maak eens een tomatenfondue door de wijn te vervangen door 4 dl gezeefde tomaten, 2 eetl. sinaasappelsap, 1 geperst teentje knoflook en enkele druppels tabasco.

Tips

  • Maak de fondue iets pittiger door er 1 theelepel mosterd, gemalen nootmuskaat, paprikapoeder of cayennepeper aan toe te voegen. Het is ook lekker om 1 eetlepel tapenade, pesto of gehakte tuinkruiden door de fondue te mengen.
  • Houd rekening met circa 150 tot 200 gram brood per persoon.
Wijnadvies

Wijnadvies

Plaats hier liefst een Sylvaner, Pinot Blanc of Auxerrois uit de Elzas op tafel. Of laat de keuze op een milde Italiaanse Pinot Grigio vallen. Ook een Müller-Thurgau of Riesling van Rijn en Moezel past perfect (9-11°C).