Klantenservice

Stamppot met biet, balsamico-uien en krokante parmaham

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Stamppot met biet, balsamico-uien en krokante parmaham
  • Hollands
  • hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 1000 gram kruimige aardappels (geschild, in stukken)
  • 2 eetlepels boter
  • 8 sjalotjes (gehalveerd, gepeld)
  • 3 takjes tijm (alleen de blaadjes)
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 200 gram parmaham (in dunne plakken)
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 100 milliliter melk
  • 400 gram bieten (geraspt, ontveld, gekookt)

Voedingswaarden p.p.

Vetten
24g
Eiwitten
21g
Koolhydraten
57g
Kilocalorieën
550

Benodigheden

  • bakpapier

Bereiden

  • Kook de aardappels in een grote pan in water met zout in circa 20 minuten gaar.
  • Verwarm ondertussen de boter en fruit de sjalotten met de tijm op middelhoog vuur lichtbruin.
  • Bestrooi met wat zout en voeg de balsamicoazijn toe. Laat de uitjes met het deksel op de pan in circa 20 minuten op lage stand stoven.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de parmaham op een bakplaat met bakpapier en laat de plakken in circa 10 minuten in de hete oven knapperig bakken.
  • Giet de aardappelen af en laat ze droogstomen. Doe ze terug in de pan en stamp ze fijn tot een luchtige puree met de olie en de melk. Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de geraspte bietjes erdoor en warm nog een paar minuten al roerend door op lage stand.
  • Doe de stamppot over in een verwarmde ovenschaal. Verdeel de uitjes erover en verkruimel de parmaham erboven.

Variatie

Ook extra lekker met een lepel crème fraîche.

Tips

Lekker met een stukje gebakken of gestoofde visfilet.

Wijnadvies

Wijnadvies

Italiaanse touch in de richting van wit: Villa Mondi Soave of Verdicchio dei Castelli di Jesi van Terrazzano. Rosé is lekker als deze van cabernet sauvignon is gemaakt zoals Monastier en Jean Sablenay. Ook een lichte rode past: Pinot noir van Domaine Brunet bijvoorbeeld (wel licht koelen).