Klantenservice

Sukade met pruimen op preistamppot

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Sukade met pruimen op preistamppot
  • Hollands
  • hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 4 sukadelappen (à 200 g)
  • 100 gram boter of 100 gram vloeibaar bakproduct
  • 100 milliliter port of 100 milliliter rode wijn
  • 1 liter vleesbouillon
  • 1 winterwortel (in plakken)
  • 1 ui (in partjes)
  • 2 steranijs
  • 200 gram zwarte pruimen zonder pit
  • 750 gram aardappels (geschild, in stukken)
  • 500 gram preien (in ringen van 1 cm)
  • 100 milliliter kookroom of 100 milliliter melk
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 50 gram walnoten (grof gehakt)
  • 1 eetlepel maizena of 1 eetlepel allesbinder

Voedingswaarden p.p.

Vetten
46g
Eiwitten
51g
Koolhydraten
69g
Kilocalorieën
950

Bereiden

  • Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de helft van de boter en bak hierin de sukade rondom bruin.
  • Schep het vlees uit de pan. Giet de port bij het bakvet en kook iets in.
  • Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Leg het vlees erin en voeg de wortel, ui en steranijs toe.
  • Stoof met deksel op een lage stand 1,5 uur. Schep het vlees uit de pan en zeef het vocht.
  • Zet het opnieuw op met het vlees en de pruimen en stoof nog 30 minuten.
  • Kook de aardappelen in het laatste half uur van de stooftijd. Kook de prei 5 minuten, giet deze af en laat goed uitlekken. S
  • tamp de gare aardappelen met de prei, de room, zout, peper en nootmuskaat tot een grove stamppot.
  • Schep de noten erdoor. Bind het vocht van het vlees met aangelengde maïzena of allesbinder tot de gewenste dikte. Serveer de sukade met pruimen bij de stamppot.

Overige tijden

  • 120 minuten stooftijd

Variatie

in plaats van prei is witlof voor de stamppot ook lekker. Neem in plaats van steranijs 1 theelepel kaneelpoeder of koekkruiden.