Klantenservice

Tomatencremesoep met ballen

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Tomatencremesoep met ballen
  • Europees
  • voorgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 1 snee witbroodkruim (verkruimeld, zonder korst)
  • 200 gram gehakt
  • 6 eetlepels olijfolie of 6 eetlepels arachideolie
  • 1 kilogram tomaat (in stukken)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 wortel (geschrapt, in plakjes)
  • 1 bosje verse peterselie
  • 1 stukje foelie of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 500 milliliter vleesbouillon of 500 milliliter groentebouillon
  • 40 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 50 milliliter kookroom

Voedingswaarden p.p.

Vetten
36g
Eiwitten
14g
Koolhydraten
22g
Kilocalorieën
485

Bereiden

  • Meng het broodkruim, zout en versgemalen peper door het gehakt, vorm er kleine balletjes van en houd ze apart.
  • Verhit de olie in een soeppan en bak hierin de tomaten, ui, wortel, enkele takjes peterselie en foelie circa 5 minuten.
  • Voeg de bouillon en 1 theelepel zout toe en kook zachtjes circa 10 minuten.
  • Pureer de soep of wrijf deze door een zeef en schenk in een kom of kan.
  • Smelt de boter in de soeppan. Voeg de bloem toe, roer en bak zachtjes circa 2 minuten. Giet de soep er al roerend, in gedeelten bij tot het geheel gaat binden.
  • Voeg de gehaktballetjes toe en kook zachtjes circa 10 minuten mee.
  • Hak de rest van de peterselie fijn. Schenk de kookroom bij de soep en bestrooi met de gehakte peterselie.

Variatie

Oosters: vervang de peterselie door ringetjes bosui. Laat de foelie weg en roer 1 theelepel gemberpoeder (djahé), 2 teentjes knoflook, 1 theelepel sambal badjak en 2 eetlepels sojasaus door de soep. Vervang de gehaktballetjes door 100 gram gerookte kipreepjes of oesterzwammen. Italiaans: laat de foelie en gehaktballetjes weg en voeg 1 eetlepel pesto, 100 gram rauwe ham, in reepjes, 1 theelepel gehakte rozemarijn en een scheutje balsamicoazijn toe.