Klantenservice

Zelfgerookte zalmfilet

Naar receptenoverzicht Afdrukken
Zelfgerookte zalmfilet
  • Scandinavisch
  • hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets (met vel)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel zwarte (ceylon) thee of 1 theelepel rookmot

Voedingswaarden p.p.

Vetten
20g
Eiwitten
25g
Kilocalorieën
285

Benodigheden

  • ongekleurde eierdoos
  • hittebestendig rooster
  • hapjespan met deksel

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en bak hierin de zalmfilets aan beide kanten kort aan. Zet de filets daarna circa 6 minuten in de oven.

Bereiden

  • Scheur 1 dopje van de eierdoos af en doe de thee of rookmot erin.
  • Plaats het eierdopje in de pan. Bestrooi de zalmfilets met zout en leg ze op het rooster in de brede pan.
  • Steek een hoekje van het eierdopje aan.
  • Plaats direct het deksel op de pan en laat de zalmfilets circa 3 minuten in de gesloten pan rusten. Verwijder het deksel en serveer de zalm direct.

Variatie

Deze rooktechniek is ook heel geschikt voor: biefstuk: braad kort aan en zet 4-5 minuten in de oven. Rook daarna zoals de zalm. kipfilet: braad kort aan en zet 15-25 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van de filets. Rook daarna zoals de zalm. visfilet: bak kort en zet circa 6 minuten in de oven. Rook daarna zoals de zalm. rosbief (vleeswaren): hoeft niet in de oven, rook zoals de zalm.

Tips

De pan waarin je rookt hoeft niet op het fornuis te staan, rook de zalm daarom bij voorkeur buiten. Zet anders in ieder geval de afzuigkap aan voordat het deksel van de pan afgaat. De rook ontwikkelt zich heel snel. Dat is normaal, maar blijf erbij! Gebruik het liefst een glazen deksel zodat je het rookproces goed in de gaten kunt houden.

Wijnadvies

Wijnadvies

Bij zalm past heel veel wit, zoals Lizard Pinot Grigio, Arthur Metz Riesling of Ana Sauvignon Blanc. Maar wie durft, schenkt er licht gekoeld rood bij, bijvoorbeeld de Roemeense I am van de pinot noir-druif.